Digital Reality Magazine

Konzolevolúció

Konzolevolúció

Hogyan fejlesszünk PS4-ről PS5-re?

A Sony nemrégiben részletezte, hogy hogyan is fog működni a kereszt-generációs játékok esetében a szint ugrás. 

ps5-ps4-games.jpg

A Sony és néhány harmadik feles fejlesztő ingyen és bérmentve ajánl ingyenes frissítést játékai esetében PS4-ről PS5-re, hanyagolva az Xbox hangzatos Smart Delivery funkcióját. Ezidáig nem volt teljesen tiszta, hogy a Sony hogyan is kívánja majd megvalósítani ezeket a frissítéseket. Azonban a konzol megjelenéséhez közeledve végre megosztottak néhány érdemi információt ezzel kapcsolatban. Nem lesz olyan egyszerű, mint az Xbox esetében, de azért nem kell programozói vizsgát sem letenni hozzá szerencsére.

Az utasítások, amelyek a PlayStation honlapján bukkantak fel két részre oszlanak, az alapján, hogy fizikai vagy digitális formában áll rendelkezésünkre a játék. Egyik sem túl nehéz, és csak néhány lépést igényel, amennyiben a játék támogatja a következő generációt.

Annak érdekében, hogy a fizikai formában meglévő játékunkat frissíthessük, nem meglepő módon a PS5 lemezes kiadására lesz szükségünk. A digitális verziók természetesen mind a két konzol esetében elérhetőek lesznek. Amennyiben a digitális PS5 beszerzésén gondolkozunk, ajánlott a PS4-es játékokat a PSN-en – PlayStation Networkön – keresztül beszerezni. 

Az utasítások elég célratörőek szerencsére. A lemezes verziók esetében be kell jelentkezni a PS5-be, berakni a lemezt, és kiválasztani a frissítést a menüben. Eztán letöltődik a a PS5-ös verziója a játéknak. Azonban hiába lesz meg úgymond digitálisan a játék, továbbra is szükség lesz arra, hogy a meghajtóban legyen a lemez. Erre a hitelesítés miatt lesz szükség. Digitális verziónál a PS Store-ban, vagy a főkönyvtárban simán kiválasztjuk majd a játékot, és frissítés. Ha nem így cselekszünk, akkor marad a PS4-verzió a programból, sőt, némely esetben nem is lehetséges majd a frissítés.

Kérlek tartsátok észben, hogy a mentések átmásolása PS4-ről PS5-re teljes mértékben az adott játék fejlesztőin múlik majd. És címenként eltérő is lesz ennek lehetősége a keresztgenerációs játékok esetében – hívja fel a Sony a figyelmünket a blogján.

Ezenkívül ami még fontos: 10 játék esetében nem lesz támogatott a PS5, így azokat csak PS4-en élvezhetjük majd! Ezeket a játékokat leszámítva elméletileg minden előző generációs futtatható lesz majd a nagytesón. Emellett a Sony még részletezte azt, hogy az úgynevezett Game Boost hogy fogja szebbé varázsolni a visszafele kompatibilis játékainkat. Ennek köszönhetően még azok a játékok is kapnak majd egy kis tuningot, amelyeknek nem lesz PS5-ös frissítése. Hasonló lesz ez a PS4 Pro-n már látott performance boosthoz. Az eredmény játékról játékra eltérő lesz majd.

Összefoglalva a lépések:

PS4 --> PS5 lemezes frissítés:

 1. Felhasználó fiókba jelentkezzünk be!
 2. PS4-es lemezt helyezzük be!
 3. Menjünk a főmenüben a játékra!
 4. Válasszuk ki a felajánlott frissítést! 
 5. Válasszuk ki a letöltést (vagy vásároljuk meg az árát kifizetve)!
 6. Miután a letöltés befejeződött, a PS5-re teljes egészében digitális formában fog felkerülni a játék. Ennek ellenére a lemezt a meghajtóba be kell helyezni, valahányszor játszani kívánunk vele.

PS4 --> PS5 digitális frissítés:

 1. Felhasználó fiókba jelentkezzünk be!
 2. Keressük meg a játékot a PS Store-ban, vagy a főmenüben! 
 3. Válasszuk ki a felajánlott frissítést!
 4. Válasszuk ki a letöltést (vagy vásároljuk meg az árát kifizetve)!
 5. A letöltés befejezése után játszható is a PS5-ös játék.

Forrás: GameSpot

Ti mit gondoltok erről a megoldásról? Tetszik a Sonynak ez a megoldása? Vagy az Xboxét jobbnak találjátok? Véleményeiteket osszátok meg velünk!

facebook-flat-vector-logo-400x400.png twitter-logo.png instagram_app_large_may2016_200.png youtube-logo-full_color.png

 

Előző játékos cikkünk:
Hop on - hop off